فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال دوم شماره 4 (بهار و تابستان 1393)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال دوم شماره 4 (بهار و تابستان 1393)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین بنی فاطمه، محمد باقر علیزاده اقدم، جعفر شهام فر، بهمن عبدی صفحه 1
    تاثیر جنسیت بر سلامتی در مطالعات متعدد تایید شده است و تبیین های نظری متعددی نیز به منظور توضیح نحوه تاثیرگذاری تفاوت های جنسی بر سطح سلامت افراد جامعه ارائه شده است. هدف این مطالعه آزمون تجربی مدل های نظری مذکور از طریق بررسی وضعیت سلامتی مردان و زنان تبریزی در ابعاد سلامت جسمانی، سلامت روانی، برداشت از وضعیت سلامت جسمانی و سلامت روانی و نیز تجربه بیماری بوده است. این مطالعه که بر روی 650 نفر از والدین خانوارهای تبریزی که بین 15 تا 65 سال سن دارند، انجام شده است، نشان می دهد که مردان و زنان در متغیرهای سلامت جسمانی، سلامت روانی، برداشت از وضعیت سلامت جسمانی و روانی تفاوت معناداری با همدیگر دارند. اما از نظر تجربه بیماری دو گروه تفاوت چندانی از همدیگر نشان نمی دهند. با توجه به این یافته مطالعه به این نتیجه می رسد که تفاوت های سلامتی بین دو جنس بیشتر ذهنی و ناشی از نگرش های متفاوت دو جنس به تغییرات بدنی شان می باشد.
    کلیدواژگان: جنسیت، نابرابری سطوح سلامت، سلامت جسمانی و روانی، برداشت از وضعیت سلامت جسمانی و روانی، تجربه بیماری
  • ذبیح الله صدفی، علیرضا محسنی تبریزی صفحه 31
    در این مقاله به تبیین جامعه شناختی تاثیر اقناع تبلیغات سایت های اینترنتی بر رفتار اقتصادی کاربران زنجانی پرداخته می شود. از این رو برمبنای نظریه ی زمینه ای مایرز و آویسون، نظریه ی سرمایه ی ارتباطی جیمز کلمن، و نظریه ی تکمله پل لازارسفلد و رابرت مرتن، مسیر فرضیه های پژوهش مدنظر قرار می گیرند. بنابراین با تکیه بر نظرسنجی و مراجعه به کاربران تبلیغات سایت های اینترنتی در بین 368 نفر از کاربران زنجانی با استعانت از قواعد تعیین حجم نمونه به عنوان نمونه ی آماری و براساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و سهمیه ای، به طور تصادفی از بین مناطق مسکونی شهر زنجان انتخاب گردیدند. متعاقبا با استفاده از پرسشنامه ی هدایت شده، داده های مورد نیاز جمع آوری و به کمک مجموعه ی آماری برای علوم اجتماعی (SPSS) پردازش شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که با تاثیر بهم پیوسته ی متغیرهای تاثیرگذار، مقدار 59% تغییر در میزان رفتار اقتصادی (y) قابل تبیین است. بعبارتی با توجه به تجربه ی پیشین کاربران از سایت های اینترنتی و میزان جاذب بودن سایت های اینترنتی، با تکیه بر اعتماد بالا به سایت های اینترنتی و نیز میزان رضایت کاربران از منبع سایت های اینترنتی برمبنای ارتقاء اقناع سایت های اینترنتی، هرقدر کاربران پسر غیرشاغل با حجم پائین اعضاء خانواده، از میزان تمایل بالائی در استفاده از سایت های اینترنتی برخوردار باشند، آنگاه میزان رفتار اقتصادی کاربران در فضای تبلیغات سایت های اینترنتی بیشتر می گردد. اما نکته ی حائز اهمیت در تبیین مسئله ی آسیب شناختی فرهنگی و اقتصادی اقناع تبلیغات سایت های اینترنتی، این است که با ظهور هویت های مقاوم درقالب شبکه های اجتماعی موجود در در جامعه ی شبکه ای، این هویت های جدید در سه حوزه یعنی آسیب شناسی هویت مشروعیت بخش، آسیب شناسی هویت مقاومت، و آسیب شناسی هویت برنامه دار، با آسیب های جدی فرهنگی و اقتصادی روبرو می شوند.
    کلیدواژگان: رفتار اقتصادی، سایت های اینترنتی، اقناع تبلیغات سایت های اینترنتی، آسیب شناسی فرهنگی و اقتصادی
  • علی ربانی خراسگانی، زینب شعبانی صفحه 65
    وجود کودکان ساکن در زندان به همراه مادران زندانی مشکلی است که می تواند زمینه ساز مشکلات بعدی شود. قوانین در جهان و ایران اجازه داده اند برای کاهش آسیب های روانی برای مادر و کودک این کودکان بتوانند مدتی را – 2تا 6 سال- در زندان و در کنار مادران خود زندگی کنند. اما آیا زندان می تواند امکانات مناسب برای رشد این کودکان را فراهم نماید؟ کودکان تربیت شده در این مکان چه وضعیتی خواهند داشت؟ این تحقیق در قالب یک مطالعه کیفی و به شیوه ی مصاحبه عمیق سعی دارد شرایط کودکان در زندان را بررسی نماید. نمونه های مورد مصاحبه دو تن از مطلعین کلیدی هستند که با شرایط این کودکان از نزدیک آشنا بوده اند و 3 تن از مادرانی که در این شرایط زندگی کرده اند. این کودکان از نظر شرایط زندگی شامل؛ غذا، وسایل رفاهی و بازی، وسایل آموزشی در وضعیت نامناسبی قرار دارند. تحقیقات نشان داده است عمدتا این فرزندان دچار سرخوردگی و کمبود محبت شده و جذب گروه های بیرون از ساختار خانواده می شوند و در نهایت احتمال بیشتری وجود دارد که به انحراف کشیده شوند. کمترین کاری که می شود برای کودکان انجام داد و در قانون نیز پیش بینی شده است تعبیه یک مهدکودک در زندان است که می تواند تا حدودی بخشی از بار مشکلات را کم کند.
    کلیدواژگان: الگوی پارادایمی، زندان، کودکان، مادران زندانی
  • مژگان حسینی قمی صفحه 85
    در این مقاله به بررسی تغییرات ساخت اجتماعی بازار تهران به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی ایران پرداخته می شود. منظور از ساخت اجتماعی ساخت هنجاری بوده و تغییرات نیز در یک بازه ی زمانی پنجاه سال بررسی شده است.
    محور این مطالعه هنجارهای اخلاقی مربوط به کسب وکار می باشند که ما در این مقاله از آنها تحت عنوان «هنجارهای اخلاق اقتصادی» نام می بریم. بررسی تغییرات هنجارهای اخلاق اقتصادی از آن جهت دارای اهمیت است که پایبندی به هنجارهای مذکور بروز هرگونه تخلف اقتصادی در بازار را محدود می ساخته است. لازم به ذکر است که این هنجارها از دستورات مذهبی نشات می گرفته اند.
    در این تحقیق تغییرات ساخت اجتماعی بازار تهران با استفاده از روش کیفی و مصاحبه عمیق با 27 نفر از کسانی که در بازار تهران در نقش های مختلف اقتصادی و غیراقتصادی فعالیت داشته اند بررسی و واکاوی شده است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد تغییراتی در ساخت اجتماعی بازار تهران پدید آمده و پایبندی به هنجارهای اخلاق اقتصادی در بازار تهران کاهش یافته است. به علاوه مصاحبه شوندگان پس از اشاره صریح به تنزل پایبندی به این هنجارها؛ به پیامدهای آن مانند رواج دروغگویی، دغل بازی و کلاهبرداری در بازار تهران اشاره کرده اند. همچنین براساس یافته های این تحقیق می توان ادعا نمود که کاهش پایبندی به هنجارهای اخلاق اقتصادی در بازار تهران تحت تاثیر، تغییر ارزش ها بوده و تغییر ارزش ها نیز از طریق مکانیسم تغییر بافت نیروی کار در بازار تهران بر پایبندی به هنجارهای اخلاق اقتصادی تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: تهران، بازار، هنجارهای اجتماعی، تغییرات ساختاری، مذهب، نهادهای اقتصادی
  • کوروش غلامی کوتنایی، یدالله قربان نژاد شهرودی صفحه 115
    سرمایه اجتماعی ابزاری برای رسیدن به انواع دیگر سرمایه ها از جمله سرمایه اقتصادی، انسانی و فرهنگی هست. یکی از حوزه های مهم تاثیرپذیر از سرمایه ی اجتماعی نهاد خانواده است. ازاین رو هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه سرمایه اجتماعی خانواده و اعتیاد به مواد مخدر جوانان شهرستان قائم شهر هست. چهارچوب نظری این پژوهش نظریه ی کلمن هست. روش تحقیق پیمایشی، ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه بوده است که روابط آن از طریق آلفای کرونباخ و اعتبار آن از طریق اعتبار صوری شناخته می شود. جامعه ی آماری این پژوهش، از جوانان شهر قائم شهر که در زمان انجام تحقیق در بازه ی سنی 25تا17 قرار داشتند، تشکیل شده است. در مجموع 400 نفر از این جوانان به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. متغیرهای مستقل مدل تحلیلی که در پی تبیین متغیر وابسته (اعتیاد به مواد مخدر) بوده اند، متغیرهای مستقل شامل (سرمایه ی اجتماعی ساختاری درون خانواده، سرمایه اجتماعی ساختاری بیرون از خانواده، سرمایه اجتماعی شناختی درون خانواده، سرمایه ی اجتماعی شناختی بیرون از خانواده) بوده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی خانواده و ابعاد آن با اعتیاد به مواد مخدر رابطه معناداری وجود دارد. همچنین با توجه به نتایجی که در رگرسیون چندگانه این تحقیق مشاهده می کنیم، این است که در بین ابعاد سرمایه اجتماعی شناختی درون خانواده (384/0-) بیشترین قدرت را داشته و به عبارتی قوی ترینپیش بینی کننده رفتار اعتیاد به مواد مخدر در بین جوانان بوده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی درون خانواده، سرمایه اجتماعی بیرون از خانواده، خانواده، اعتیاد جوانان
  • موسی طیبی نیا صفحه 143
    هدف از این مقاله شناسایی راهکارهای ارتقاء منزلت اجتماعی معلمان در استان همدان می باشد. این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. تکنیک مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده و اطلاعات آن از 201 نفر از معلمان زن در هر سه دوره ابتدایی، راهنمایی و متوسطه در مناطق برخوردار (شامل 2 منطقه)، نیمه برخوردار (3 منطقه) و محروم (4 منطقه) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای به دست آمده است.
    براساس یک رویکرد تلفیقی از نظریات مختلف که از زوایای متفاوت و براساس پاردایم های خاص خود به منزلت اجتماعی می پردازند، به چهارچوب طرح پرداخته شده است. مهم ترین این نظریات عبارتند از: نظریه های ماکس وبر، بوردیو، کارکردگرایی (پارسونز، دیویس، مور و مرتن)، کالینز، آدامز، محرویت نسبی و نظریه گافمن نتایج پژوهش نشان داد که افزایش رفاه اقتصادی و اجتماعی، کارکردی بودن نظام آموزشی، مشارکت معلمان در تصمیم گیری های نظام آموزشی، دسترسی عادلانه به منابع کمیاب، صورت های انضباط نمایشی و عدم فاصله نقش به طور معنی داری باعث افزایش منزلت اجتماعی معلمان می شوند.
    کلیدواژگان: فاصله نقش، صورت های انضباط نمایشی، کارکردی بودن نظام آموزشی، منابع کمیاب، مشارکت در تصمیم گیری
|
  • Hosein Bani Fatemeh, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Jafar Shaham Far, Bahamn Abdi Page 1
    The effective role of gender on health inequalities approved in very studies and various theoretical frameworks provided to explain this effect. The aim of this study is the experimental verification of these theoretical frameworks through analyzing the health status of Tabriz citizens in physical and mental health، perceptions of physical and mental health and disease experience. This study was performed on 650 householders of Tabriz citizens between 15-65 years old. The results show significant differences between men and women physical and mental health and that’s perceptions of physical and mental health. There was no significant difference between men and women in disease experience in this study. With considering to this findings study concludes that the health inequalities between men and women mostly is due to women’sgreater sensitivity to physical changes occur in theme’s body in everyday life.
    Keywords: Gender_Disease experience_Health inequalities – Mental_physical health – Perception of mental_physical health
  • Zabih Allah Sadafi, Ali Reza Mohseni Tabrizi Page 31
    In this paper Describes the to Sociological Explaining of Effect Advertise Persuasion in Internet Sites on User’s Economical Behavior، Between Citizens of the City of Zanjan. Therefore، based on the Theory of the M. D. Myers & D. E. Avison، Theory of the J. Coleman، Theory of the P. Lazarsfeld & R. Merton، the Research Hypotheses Path is Considered. It is therefore based on Surveys and Referring to User’s of Internet Sites Advertise the Among 368 People of Citizens of the City of Zanjan، with the Help of a Statistical Sample to Determine Sample Size Rules Selected Randomly of an Audience Statistical Sampling، and based on the Method Multi-Stage Cluster Sampling، and Quota. Subsequently Conducted by Using a Questionnaire Was Conducted، the Required Data were Collected and Analyzed Using has been Processed، With the Help of the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The Results Indicate that the Effect of continuous Variables Together، the 59 % change in the Economical Behavior (y) is Explainable. In other words، According to an User’s Previous Experience of Internet Sites and Rate of Absorption of Internet Sites، with an Emphasis on High Trust to Internet Sites and an User’s Satisfaction of the source of Internet Sites، based on promoting Media Advertising Persuasion. no matter how Male User’s of Unemployed with low the Volume Members، have a high level of Interest in the use of Internet Sites، then the User’s Economical Behavior is Increasing Space of Internet Sites Advertise. But the Important Point to Explanation the Problem of Economical & Cultural Pathology in Persuasion of Internet Sites Advertise، is that with the Emergence of Resistant Identities، form Social Networks in the Network Society، these New Identities in the three Field of Pathology Legitimize Identity، Pathology Resistance Identity، and Pathology planning Identity، Face with Cultural Serious Injuries.
    Keywords: Economical Behavior, Internet Sites, Advertising Persuasion of Internet Sites, Economical, Cultural Pathology
  • Ali Rabani Khorasghani, Zeynab Shabani Page 65
    problem of the children that living in prison with their mothers cause another problems. For decreasing the psychological pathologies of the mother and the kid، the world laws and Iran s laws let to these children that live around 2-6 years with their mothers in prison. But، do the prison could offer suitable facilities for rising of these children? Which situation would have these children? This qualitative research using the deep interview tries to study the condition in prison children. The samples are two informed person who know the situation of these children and three mothers that were in prison with their kids. Life conditions like: food، the games، the training tools and the recreational facilities are not suitable for these children. The findings of this study shows that they lack enough love، attention and affection and have tendency toward the other groups than their family. The least work that could be done and anticipated in our laws is building a kindergarten for these children in the prison.
  • Mojgan Hosseini Ghomi Page 85
    Tehran bazaar is located in the south of Tehran-capital of Iran. Its fame isn’t because of historical case، but its social-political activities have given centrality to Tehran bazaar among Iranian bazaars. Our method is the case study، and specifically، the qualitative method. The data were gathered from deep interviews as well as non-participant observation in 2010. The findings show structural changes in Tehran bazaar that have occurred since 50 years ago. These changes have happened in the institutions in Tehran bazaar. Our main emphasis in the article is on the relation between religion and economy in Tehran bazaar as an institutional change. The weakness of the relationship between the institutions makes some problems in Tehran bazaar such as forgery and dishonesty in economic activities، to which we will pay attention at the end of this article.
    Keywords: Tehran, Bazaar, social norms, Structural changes, Religion, Economic institutions. 1
  • Korosh Gholamikotnaee, Yadollah Ghorbannejadsharoudi Page 115
    Social capital is considered as a tool used to attain other kinds of capitals such as economic، human، and cultural. Family is one of the important institutions influenced by social capital. Therefore، this research mainly seeks to investigate the relationship between family social capital and drug abuse among young people in Qaemshahr. In this study، Colman’s theory has been employed for research theoretical framework. This research is survey-based and the instrument to collect the data is questionnaire. The relationships among the questionnaire elements have been determined by Cronbach and it has been validated through face validity. The population includes young people of Qaemshahr who were between 17 and 25 at the time of conducting the study. A sample of 400 participants was selected using random sampling method. The independent variables which form an analytic model to explain dependent variable (i. e. drug abuse) are structural social capital inside family، structural social capital outside family، cognitive social capital inside family، and cognitive social capital outside family. The findings show that there is a significant relationship between family social capital and its dimensions and drug abuse. Multiple regression results indicate that among the dimensions، cognitive social capital inside family (-0. 384) is the most powerful predictor of drug abuse behavior among young people.
    Keywords: social capital, social capital inside family, social capital outside family, youth addiction
  • Mousa Tayebinia Page 143
    The purpose of this paper is to identify ways of improving the social Prestige of teachers in Hamadan province. This research was conducted using a survey method. Techniques used for data collection was a questionnaire and data of 201 cases of female teachers in each primary Guidance and high schools In important areas (consists of 2 region)، semi (3 region) and deprived (4 region) using multi-stage cluster sampling is obtained. The approach is based on a combination of various theorists from different perspectives based on their own specific paradigms of social status to the framework of the project were discussed. Most of these theories are theories of Max Weber، Bourdieu، functionalism (Parsons، Davis، Moore and Merton)، Collins، Adams، of Relative deprivation and Goffman''s theory. The results of research showed that social-economic well-being and functioning of the education system، teachers'' participation in educational decisions، Equitable access to scarce resources، forms of discipline representation And the distances of role are significantly enhances the social status of teachers.
    Keywords: Distance role, forms of discipline representation, functioning of the education system, scarce resources, participation in decision, making